
Den stoltheten grundar sig i det mest solida argumentet av alla: fakta. Sedan 2007, det vill säga de senaste tio turneringarna, har Sverige aldrig missat semifinal och vi har tagit fem medaljer i den stenhårda konkurrensen där skillnaden mellan framgång och bakslag kan vara en olycklig studs eller ett enda felbeslut i stridens hetta.
Svensk ishockey står stark, trots de här tillfälliga bakslagen. Därför delar jag inte den oro som en del hockeymänniskor känner över två förlorade bronsmatcher på raken. Jag vet att vi kommer igen. Vi är bra på att utveckla ungdomar och juniorer och att skapa ishockeyspelare i världsklass. Det bevisar inte minst det faktum att, i skrivande stund, 79 svenskar spelat i NHL den här säsongen, och att farmarligorna och juniorligorna i Nordamerika också ser massor av svenska spelare visa högsta kvalitet.
Liksom naturligtvis också ishockeyn här på hemmaplan, i SHL och Hockeyallsvenskan.
Men som vanligt gäller sanningen att ingenting är så bra att det inte kan bli bättre. Jag har tidigare uppmärksammat Barn- och ungdomstemautredningen i de här spalterna, och den är ett mycket viktigt verktyg när vi bygger svensk hockey för framtiden. De frågor vi diskuterat, om tävlingsformerna för barn och ungdomar och om distriktslagsverksamheten, har engagerat och genererat många svar från ishockeyledare runt om i landet, men också tidningsrubriker och inslag i tv.
Mycket bra och uppfriskande, tycker jag. Nu har utredningen varit ute på remiss i hockey-Sverige, och det borgar för ett väl förankrat förslag när besluten väl ska fattas.
Så svensk ishockey utvecklas ständigt, och jobbar vidare mot nya framgångar. Nu mer enad än någonsin. I jakten på snabba klick och braskande rubriker har nyheten att SHL:s två representanter Anders Källström och Mats Larsson valts in i Svenska Ishockeyförbundets styrelse, hamnat i skymundan.
Det är synd, för det är en stor nyhet. Den betyder att de två grenarna inom svensk hockey, breddverksamheten och elitverksamheten, nu sitter tillsammans runt bordet och att vi med det lättare kan hitta gemensamma vägar att gå framåt.
Redan vid förbundsstyrelsens möte i januari kommer vi ha en fördjupad diskussion om ett strategiarbete med siktet inställt på en gemensam vision och riktning för svensk ishockey.
Till sist åter till JVM: Helsingfors bjöd på en fantastisk ishockeyfest och slog publikrekord för Europa med 215.225 åskådare. Det tidigare rekordet hade vi från JVM i Malmö 2014, och vi vill gärna ha det igen.
2022 fyller Svenska Ishockeyförbundet 100 år och vi har lagt in om att få arrangera JVM då. Vilken härlig hockeyfest det skulle bli.
Anders Larsson
Förbundsordförande